Il rosmarino
Lo rosmarin
Tratto da: "Agend'òc" agenda celebrativa del Ventennale dell'IPSSAR "G.Donadio" di Dronero, traduzioni a cura di Gianna Bianco-Chambra d'òc
Dalle foglie e dai rametti del rosmarino possiamo ottenere infusi medicinali; hanno proprietà aromatiche, stimolano l'appetito e le funzioni digestive, tonici e stimolanti per il sistema nervoso, il fegato e la cistifellea.
In cucina viene usato come pianta aromatica e si accosta molto bene a vari tipi di verdure, riso, carne e pesce arrosto. Le foglie sono ricche di oli essenziali ideali per l'impiego in liquoreria, ma anche per aromatizzare aceti e oli.
Las fuelhas son fòrtas, linearas, e ben nombrosas sus las branchetas, las flors, pichòtas, formon de menuas rapas.
Originari de l’Euròpa, de l’Àsia e de l’Àfrica, aüra ven natural dins tot l’airal mediterràneu.
Las fuelhas e las branchetas s’adòbron per d’infusions, an de proprietats aromàticas, sièrvon per far venir la vuelha de minjar e per digerir, son tònicas e estimolantas dal sistèma nervós, per lo fetge e la cistiféllea.
En cusina, lo rosmarin s’adòbra coma gost e vai ben per diferentas verduras, ris, charn e peis rostit.
Las fuelhas son richas d’uelis essencials ideals per lhi liquors mas decò per aromatizar uelis e asits.

commenta